Bouillon is een toeristisch stadje (met op haar grondgebied ook nog een 12-tal dorpen) in het zuiden van België in de provincie Luxemburg. De ‘Parel van de Semois’ - zo wordt Bouillon terecht ook genoemd- ligt niet ver bij de Franse grens vandaan.
Je honger en dorst zal je er zeker kunnen stillen, want het stadje heeft heel wat horecazaken. Jammer genoeg is het de voorbije jaren op vlak van retail wel wat verminderd. Maar gelukkig blijft er toch nog heel wat leuks over: een ‘papeterie’, 2 chocoladewinkels, 2 souvenirwinkels, een bloemenwinkel, een kledingszaak, een schoenwinkel, 2 slagerijen, 3 bakkerijen, … Tevens is er op zondagvoormiddag een wekelijkse markt.
Uiteraard kan je, zoals de wet sinds juli 2022 voorschrijft, in al deze handelszaken in Bouillon elektronisch betalen. Maar misschien betaal je liever cash, en heb je tijdens jouw verblijf in Bouillon een bankautomaat nodig? Waar kan je geld afhalen in Bouillon?
‘Bouillon Stad’ heeft één CASH-punt met twee bankautomaten
Na het verdwijnen van diverse bankautomaten en banken in centrum Bouillon (zoals in de meeste steden en gemeenten in België), is er sinds vrijdag 23 juni 2023 een CASH Bancontactpunt geopend in Bouillon. Je kan deze vinden in centrum Bouillon, aan de Quai du Rempart nr. 18.
Dit CASH-punt (met 2 automaten) is te vinden in een overdekte ruimte, en is toegankelijk voor alle bankkaarthouders, ongeacht hun bank. Je kan er geld opnemen en je pincode wijzigen. Daarnaast kunnen klanten van de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC, Fintro en ING hier ook hun rekeningsaldo raadplegen en geld storten.
Dit CASH-punt is de enige plaats op grondgebied Bouillon waar een bankautomaat te vinden is en waar je dus cash geld kan afhalen.
Elektronisch betalen versus cash betalen
De ene consument haalt liefst voor elke betaling zijn betaalkaart boven. De andere gebruikt nog altijd graag contant geld.
Sinds juli 2022 moet elke handelaar verplicht minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden aan hun klanten. Dit kan onder de vorm van een betaalterminal, betalingen via een app of overschrijving.
Maar dit betekent niet dat cashbetalingen mogen geweigerd worden. Een weigering van een cashbetaling kan enkel onder bepaalde voorwaarden.
Weigering van contante betaling
Een winkelier mag je contant geld slechts uitzonderlijk weigeren. Tot voor kort leek het evident dat je in de winkel met cash kon betalen. Maar sinds elektronische betalingen sterk werden aangemoedigd (vooral n.a.v. COVID), komen we tot het punt dat sommige winkels liefst alleen nog dit type betaling zouden accepteren.
Maar het weigeren van cashbetalingen in eurobankbiljetten- en munten kan niet zomaar. Op 8 februari 2024 werd zelfs een wet gestemd die deze verplichting verankert in de Belgische wetgeving en afdwingbaar maakt.
Een handelaar mag een contante betaling wel weigeren in deze vier scenario’s.
1) Vermoeden van valse biljetten
2) Cashbetalingen beperkt tot 3000 euro
3) Veiligheidsprobleem (bv. recente inbraakgolf)
4) Onevenredigheid (nl. als de waarde van het biljet niet in verhouding staat tot het aankoopbedrag, bv. aankoop van 20 euro betalen met biljet van 500 euro)
Waarom willen consumenten nog cash betalen?
In juni 2022 voerde Testaankoop een enquête uit die bevestigde dat de Belgen de mogelijkheid wilden behouden om ter plaatse contant te betalen. Testaankoop vroeg online wat de mensen vonden van de idee dat handelaars betalingen met cash zouden mogen weigeren. Ze kregen meer dan 1 300 bruikbare antwoorden binnen (representatief staal van de bevolking). Drie kwart van alle respondenten sprak zich daartegen uit.
Ze haalden daarvoor deze redenen aan:
Er moet altijd een alternatief zijn voor een elektronische betaling, bijvoorbeeld bij een technisch defect aan het betaaltoestel of als de betaalkaart onleesbaar blijkt (86 %).
Niet iedereen heeft altijd de mogelijkheid om elektronisch te betalen (63 %).
Niet iedereen is vertrouwd met elektronische betalingen (50 %).
De bank hoeft niet te weten wat ik allemaal koop (38 %).
Cash biedt de mogelijkheid om met geld te leren omgaan (37 %).
Ruim de helft van de respondenten antwoordde ook nog geregeld met cash te betalen.
Cash of elektronisch betalen?
In Bouillon heb je de keuze : de bankautomaat waar je geld kan afhalen is nabij !
Comments