De jacht is zeker een onderwerp met vele voor- en tegenstanders. Het valt echter niet te ontkennen dat de jacht ingeburgerd zit in de tradities van de Ardennen, zeker ook in regio Bouillon. Met 70% beboste oppervlakte behoort het jachtgebeuren tot het cultureel erfgoed van Bouillon. Sinds 1988 stelt de Syndicat d’Initiative van Bouillon alles in het werk om met het jachtfeest Fête de la Chasse op 11 november de tradities van de jacht in ere te houden.
Binnenkort, in het verlengde weekend van 9-10-11 november 2024, wordt Bouillon met de 36ste editie van dit jachtfeest volledig ondergedompeld in de sfeer van de jacht. Het bespelen van jachthoorns, de wijding van de dieren en een processie kleuren de affiche van de Fête de la Chasse en de smaakpapillen worden passend geprikkeld op de Marché au gibier (markt met wild) in het centrum van Bouillon.
De jacht
Naast heel wat bossen in privébezit heeft Bouillon niet minder dan 7200 hectare publiek bos op haar grondgebied. Zowel voor het toerisme als voor het natuurbehoud is het belangrijk dit uitgestrekte gebied met grote zorg te onderhouden, en daarin speelt de jacht ook een belangrijke rol. De openbare bossen zijn het werkterrein van de gardes forestiers. Het toezicht op de vis- en jachtactiviteiten vallen onder hun takenpakket, naast het natuurbehoud en het coördineren van alle bosbouwwerkzaamheden zoals houtkap, bosaanplantingen en houtverkoop.
De verhuring van de jachtrechten brengt aardig wat geld in de stadskas. Een jachtgebied kan, afhankelijk van het soort wild dat er aanwezig is, tussen de 25 à 80 euro per hectare per jaar opleveren. Het summum voor een jager is te kunnen pronken met de jachttrofee bij uitstek, het gewei van het doodgeschoten hert. In de duurste gebieden leven dan ook de meeste herten.
Het wild in de bossen
De overheid probeert via de jacht het wildbestand in evenwicht te houden met de ecologische en economische functies van het bos. Een teveel aan grofwild kan immers grote schade toebrengen aan de vernieuwing van de bomen of aan de omliggende landbouwgebieden. In Bouillon zijn te veel everzwijnen en ook aan herten is geen gebrek. Heuse afschietplannen met quota’s moeten soelaas brengen. Voor elk jachtgebied wordt bepaald hoeveel en welk grootwild mag neergehaald worden.
In de bossen stoot je vaak op attributen voor de jacht zoals de zogenaamde kansels, hoge uitkijkposten van waaruit het wild kan geobserveerd worden, die gebruikt worden voor de loerjacht (approche-affût). Een andere jachtmethode die wordt toegepast is de
meer spectaculaire drijfjacht (battue). Een groep jagers wordt hierbij opgesplitst in drijvers (traqueurs) en schutters (tireurs-postés). De schutters krijgen elk een beschutte en met verf op de bomen genummerde plaats, zo’n 30 à 40 meter van elkaar.
Zomaar grootwild neerhalen, kan niet. Van zodra een dier is neergehaald moet een document met identificatiegegevens ingevuld worden en moet een officieel bandje aan de poot bevestigd worden. Zonder deze bracelet mag het dier niet vervoerd worden.
Cultureel erfgoed
Het is duidelijk: de Bouillonnais zijn een echt jagersvolk. Vele inwoners etaleren vol trots een beeld van een wild dier in de voortuin of aan de gevel. In de huiskamer is het niet uitzonderlijk een gewei of een opgezet dier te vinden.
Heel veel mensen uit de streek zijn bovendien betrokken bij de jacht: niet alleen de jagers zelf, maar ook de jachtopzieners, de drijvers, de jachthonden, de keukenploegen voor de jachtmaaltijden enz… Als je in het jachtseizoen ’s morgens in het weekend door de streek rijdt, dan heb je een grote kans jagers aan het werk te zien.
Voor de wandelaars en mountainbikers, heeft de jacht wel als nadeel, dat veel wandelingen bepaalde dagen onderbroken zijn door de jachtactiviteiten. Deze momenten staan duidelijk aangegeven op alle invalswegen naar de bossen en het is absoluut noodzakelijk om dit te respecteren voor de veiligheid. Op de website van Bouillon vind je meer info: Chasse 2023-2024 : Dates, carte des battues et fermeture des promenades — Bouillon - la Commune
Wildmenu
Het jachtseizoen is voor de gastronomen onder ons uiteraard ook een topperiode! In de restaurants van de streek is het culinair genieten in het seizoen van de wildmenu’s. Hert, everzwijn, eend, haas, fazant … de smaakpapillen worden zeker en vast verwend!
Ook in restaurant House of Bouillon, in het centrum van Bouillon aan de oevers van de Semois, staan wildgerechten op de kaart. Bovendien zijn de uitbaters van House of Bouillon ook te vinden op de Marché au gibier (markt met wild) van de Fête de la Chasse. Ze presenteren er een lekkere artisanale wildkroket (croquet gibier) in combinatie met de Semois Gin, een lokaal product waarin je de Ardennen kan proeven. Een topervaring!