21
Het (onderste) witte huis, gelegen langs de Vieille Route de France, speelde eind 19de – begin 20ste eeuw een belangrijke rol in de carrière van de Gentse dichter Charles Van Lerberghe. Hij kwam graag naar Bouillon, om er zich in alle rust te wijden aan de kunst van het dichten. Het was dan ook op de flanken van deze Ardense stad dat hij succesvol in zijn pen klom om zijn meesterwerk La Chanson d'Ève (Het lied van Eva) neer te schrijven, dat in 1904 in Parijs werd gepubliceerd.
Charles Van Lerberghe ging, na zijn jeugdjaren in Gent te hebben doorgebracht, in Brussel wonen en omstreeks 1899 ook een tijdje in Bouillon. Het eerste verblijf van de schrijver was kort, van begin juni tot midden oktober. Een toeristisch verblijf, in zekere zin, doorgebracht op ontdekking van Bouillon en de omgeving. Hij settelde er zich in een wit huis in de wijk La Ramonette, met een uitzonderlijk zicht op de Semois.
Daarna toert hij gedurende twee jaar rond: naar Londen, Berlijn, Dresden, München, Rome, Florence en Venetië. Doel was om zich cultureel verder te ontwikkelen en de geest te voeden met concerten, musea …
Hij zal terugkeren in 1902, opnieuw in het witte huis, waar hij schrijft in een kleine kamer. Op deze heilige plek midden de Ardense rust vloeide de inkt uit zijn pen, produceerde hij duizenden verzen… en weerklonk zijn meesterwerk, het lange gedicht, Het Lied van Eva voor het eerst in Bouillon!
Het witte huis kreeg de toepasselijke naam Chanson d’Eve, en ter ere van deze belangrijke symbolistische dichter werd een granieten herdenkingssteen langs de straatkant in de Vieille Route de France (Bouillon) opgetrokken even voorbij het witte huis.
Lees meer: https://www.houseofbouillon.be/post/het-lied-van-eva-is-120-jaar