Atheneum
8
Dit imposante gebouw werd geconstrueerd in 1768-1769 onder leiding van de toenmalige stadsarchitect Chauchet. Het eigenlijke ontwerp is van de beroemde 18de eeuwse architect Laurent-Benoît Dewez, die ook de architect was achter de reconstructie van de abdij van Orval. De bestemming van het gebouw was een zogenaamde ‘hospice’: een “thuis” / hospitaal voor arme kinderen, ouderen, zieken en gewonden.
Hertog Emmanuel-Théodose de la Tour d'Auvergne had al in 1727 toestemming gegeven om een hospice te bouwen op de rechteroever van de Semois. Door geldgebrek kwam het er pas veertig jaar later.
Deze voormalige ‘hospice’ is een indrukwekkend gebouw, bestaande uit een lang gebouw dat parallel aan de Semois loopt en twee korte vleugels die er haaks op staan.
In 1848 werd hier ook het (in 1635 voor jongens opgerichte) ‘Augustijnencollege’ in onder gebracht. Want dit college werd op zijn oorspronkelijke locatie (nl. op de plaats van de huidige kerk in de Rue des Augustins) samen met het Augustijnenklooster en – kerk en de oude kerk Saint-Pierre afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe, grotere (de huidige) kerk Eglise-Saints-Pierre-et-Paul.
In 1855 was het gebouw helemaal ingenomen door het Augustijnencollege en toen werd de ‘hospice’ (het hospitaal-gedeelte) overgebracht naar een van de kazernes (maar daar ondertussen ook verdwenen is). Vanaf dit moment tot nu werd het een volledig schoolgebouw (nu ingenomen door het Koninklijk Atheneum).
Dit atheneum bouwde doorheen de jaren een stevige reputatie op, wat decennialang ook heel wat Vlamingen naar dit atheneum (en internaat) bracht om zo het Frans onder de knie te krijgen. Ook qua lerarenkorps kan het atheneum terugblikken op een stevig lijstje van belangrijke personaliteiten:
• de dichter André Drumaux (vader van de schilderes Angelina)
• de dichter Louis Boumal
• de schilder Guillaume Edeline
• oud-strijder '14-'18 en oorlogsinvalide Octave Blondeau (gymleerkracht)
• de schilder André Rosbach (1811-1877), leerkracht tekenen (en vader van Théophile Rosbach, burgemeester van Bouillon van 1879 à 1895)
...